Actitud digital (II)

L’actitud que requereix ser usuari normalitzat de la tecnologia ha d’incloure una curiositat activa i un aprenentatge constant, i també els principis de convivència, civisme i sentit comú que aplicaríem en qualsevol altre àmbit. Una bona actitud digital ens permetrà posar les noves opcions tecnològiques, en constant evolució, al servei de l’interès individual i col·lectiu, i optimitzar-ne l’ús en benefici propi.

A la pràctica, això es tradueix en l’adopció d’una sèrie d’hàbits en l’ús dels dispositius electrònics, la gestió de la informació, la navegació i la comunicació, que en garanteixin l’eficiència, la seguretat i la sostenibilitat.Imatge

L’ordinador és el dispositiu informàtic més utilitzat. El nostre ordinador personal conté molta informació privada i cal tenir en compte a qui el deixem i fer-ne còpies de seguretat periòdicament. Hem de procurar mantenir-lo net d’infeccions informàtiques a través de la utilització d’antivirus i altres programes de seguretat. Així preservarem l’ordinador i la informació, però també evitarem infectar els ordinadors d’altres usuaris amb qui ens comuniquem en xarxa.

Per fer àgil a gestió de la informació, tant individualment com grupal, és important anomenar els documents de manera clara, concisa i representativa, així com les carpetes, que caldrà distribuir-les i utilitzar-les de manera coherent i eficient.Imatge

En la informació que trobem navegant per la xarxa, cal distingir-ne els diferents tipus de continguts: els que estan subjectes a drets de propietat intel·lectual i a drets d’autor, els de domini públic, els continguts fair use o els continguts copyleft. Per evitar el plagi en la utilització d’aquesta informació, cal la citació correcta de les fonts.

Com a hàbits sostenibles caldria destacar-ne la utilització de programari lliure i l’ús raonable de la impressió de documents.Imatge

Núria Pont

Grop d’Aranés

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Autoavaluació grup i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Actitud digital (II)

  1. rafeltormom ha dit:

    Núria m’ha agradat que feres esment de l’aspecte del programari lliure i l’èmfasi en la sostenibilitat. Voldria afegir encara als usos raonables que planteges, aquells que comprometen la salut personal i la sociabilitat. Amb el creixement exponencial de les noves tecnologies de la informació i la comunicació sorgeixen noves malalties que hi estan lligades. L’abús produeix fenòmens com el ‘cocooning’, i en certa mesura -tot i que no és del tot clar- això que es coneix com hikikomori, una conducta que al Japó ha assolit unes dimensions enormes. Cal, doncs, un emprament assenyat de les tecnologies, les velles i les noves, no us sembla?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s